Enter your keyword

Flyttstädning av köket – ett par tips och riktlinjer

Flyttstädning av köket – ett par tips och riktlinjer

Flyttstädning av köket – ett par tips och riktlinjer

En ordentlig flyttstädning av köket kräver sin kvinna eller man. Köket är hemmets klart smutsigaste rum.

År av matlagning och matförtäring sätter sina spår och även med världens mest moderna köksutrustning så blir det fettfläckar och smuts på ställen som du bara kommer i kontakt med vid flyttstädningen (eller eventuell storstädning).

Börja med spisen
Det första jag brukar ta tag i vid flyttstädningen i köket är spisen. Du börjar med att dra fram den (ja, det går faktiska att flytta spisen…). Ta tag i handfatet på ugnsluckan och lyfte lite lätt och dra. Gasspisar och äldre spisar kan dock behöva en fackman för att flyttas.

Börja sedan med att gnugga ordentligt på själv sidorna och använd rejält med rengöringsmedel; dessa ställen är nämligen rena magneten för fettsmuts. Själv gillar jag att spä på rejält med Vim Citron och gnugga med skrubbsvamp.Därefter kör du själv spisen, plattorna – tandborste runt plattorna funkar fint, är plattorna riktigt ingrodda med fett och fastbränd smuts kan du köra på med outspätt diskmedel eller fast såpa och sen sätta på plattan en stund med medeltemp. Gnugga sen med tandborsten. Avsluta med att skölja av hela hällen.

OBS! Denna rengöring gäller ”vanlig spis”, för exempelvis keramikhällar finns särskilda putsmedel att köpa.

Rengör ugnen väldigt, väldigt noga!
Ugnen ska förstås också rengöras ordentligt. Här brukar såpa göra susen. Stryk ut outspädd fast såpa i ugnen och släng på den på 75 grader. Efter ungefär 10-15 minuter brukar även hårt ingrodda fettfläckar vara enklare att skrubba bort. Ugnsgallret är ett kapitel för sig. Här brukar jag gnugga med Svinto, skölja, och sedan gnugga med svinto igen. Ett fruktansvärt trist jobb, men det måste ju göras (ja, såvida du nu inte betalar någon att göra det istället.)

Fett i fläkten angriper jag med skrubbsvamp i ena handen och VIM krämrengöring med Citrondoft i andra. Viktigt är att skölja ordentlig när du gnuggat färdigt, annars kommer smutskornen sätta sig igen.

Rengöring av kakel är ett kapitel för sig. I all enkelhet så kommer man långt med en trasa och ett bra allrengöringsmedel. Men det blir lätt flammigt om man inte är noga med att skölja bort rengöringsmedlet


Flyttstädning Västerbotten ägs samt drivs av RenFräsch i Umeå AB
Här utför vi flyttstädning: Umeå-Skellefteå-Lycksele-Holmsund-Vännäs-Lycksele-Åsele-Vilhemina-Storuman-Sorsele-Malå-Norsjö-Vindeln-Bjurholm

© 2021 Flyttstädning Västerbotten Städföretag med högkvalité inom Flyttstädning i Västerbotten. Skapad med kärlek av Webb Ninja