Tvätta fönster

Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink ljummet vatten. M visar hur man ska göra med fönsterskrapan och hur fönsterskrapan (gummiskrapa?) ska se ut för att uppnå bästa möjliga resultat.

Polera fönsterbänk i marmor/sten

Dra på dig en yllestrumpa el vante. Ta ofärgad skokräm och gnid in ordentligt på fönsterbrädan, det är viktigt att fönsterbrädan är ren och torr innan man börjar. Vänd sedan på vanten/strumpan och polera det glänsande.

Det är friktionen av yllestrumpan/yllevanten som ger värme och i sin tur att skokrämen tränger in ordentligt.

Rengör grillgallret

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Gröna trädgårdsmöbler

Ta bort gröna algavlagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 liter ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga efteråt med vanligt vatten.

Långlivade blommor

För att dina blommor ska stå sig längre kan du blanda i 2 msk strösocker och 2 msk vinäger i vattnet.

Ohyra på växter

Om du fått löss på krukväxterna, koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnande koket att vattna med så försvinner de.

Näring åt krukväxter

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite kallt vatten och vattnar krukväxterna med det.

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de är ett utmärkt gödningsmedel!